Петру Бежан

зам. Генерален директор

 

Петру Бежан е част от екипа на IRUM от 1983 г., когато завършва факултета по производствено инженерство на университета Трансилвания в Брашов.

През годините си в компанията, Петру Бежан е работил на различни длъжности, като от 1999 е заместник Генерален директор. От 1985 година е женен и е баща на две дъщери.

 

 

Преди няколко месеца IRUM за пореден път спечели приза за продукт на годината по време на изложението Forest Romania. Какви са предимствата на машината TAF 2012 SB?

Мога да обобщя предимствата на TAF 2012 SB в четири основни направления:

  • Кабината е сертифицирана по ROPS/FOPS/OPS, има климатик и е значително по-голяма от предшествениците на модела, което създава една значително по-комфортна среда на работа;
  • Моделът е оборудван със синхронизирана скоростна кутия PowerShift (4 + 4), което я прави много по-лесна за маневриране и по подразбиране усилията на потребителя са намалени;
  • Мостовете на TAF 2012 SB са с многодискови спирачки, с маслено охлаждане, което ги прави много по-надеждни и през зимния сезон няма опасност от замръзване на спирачките;
  • Двигателят на модела е Perkins е с емисионен стандарт 3B и отговаря на всички текущи изисквания за регистрация.

 

За всяка работа са важни както машините, така и хората, които ще ги управляват. По ваши наблюдения как се справят операторите и какви са резултатите при работа с TAF 2012 SB?

Всички модификации на новият горски влекач са направени с оглед на потребителя, за да го направят по-лесен за употреба и да осигурят по-добра защита на потребителя. Мога да кажа, че новият горски влекач е интуитивен и лесен за работа, като в същото време е по-щадящ към околната среда.

 

IRUM е производител, представен на няколко континента. Имайки поглед над различни световни пазари, какви са тенденциите при техниката за дърводобив?

На европейския пазар, както и на останалите континенти, тенденцията е да се върнем към работата с по-малки машини (за да имаме по-голяма маневреност). Тенденция в световен мащаб е да се използват машини с емисионен стандарт 5, за да се предпази околната среда. Друга важна новост е ограничаването на работата с големи машини, тъй като те унищожават младите дръвчета и почвата.

 

Какъв съвет бихте дали на фирмите, които се занимават или тепърва започват да се занимава с дърводобив?

Нашият съвет към компаниите, занимаващи се с дърводобив, е да купуват нова техника. Новите машини гарантират по-добра продуктивност, по-маневрени са и гарантират здравето и безопасността по време на работа и инциденти. При работа със специализирана машина, цената за кубик добита дървесина е с 30 до 50% по-малка, в сравнение с трактори, които са били пригодени за дърводобив.

Екипът на S.C. IRUM S.A. непрестанно работи за подобряването на своите горски влекачи. Тази година ще имаме прототип на нов модел влекач, който ще бъде с емисионен стандарт 5 и който подготвяме за масово производство през 2021.

Tags

Comments are closed